Skip to main content
Kereskedelem

Izgalmas kérdés, hogy mi lesz a Senator-ház jövője

By 2023. január 3.

2023. január 2-án bezárt a Senator-ház, Eger egyik országos ismeretségnek örvendő étterme. A város közügyeit figyelemmel kísérőknek aligha okozhatott meglepetést a hír, hiszen az üzemeltető házaspár korábban már 2022. augusztus 31-i hatállyal kérte a bérleti szerződés megszüntetését. Nyáron az a döntés született, hogy az önkormányzat nyílt versenyeztetéssel megpályáztatja az üzemeltetést, a jelenlegi bérlők viszont addig maradnak, amíg nem találnak új vállalkozót a helyükre. A cél az lett volna, hogy a Senator-ház egyetlen napig se legyen bezárva, mely cél végül nem, vagy hát csak részben valósult meg, hiszen az étterem bezárt, de a szálloda tovább üzemel az ingatlanban.

A búcsú persze fájó, de valahol azért természetes dolog. Egy egészséges város folyton változik, és ha szerencsénk van, akár még egy, az eddiginél fényesebb jövő is állhat az épület előtt. Gondoljunk csak arra, hogy 1951-ben még romosan állt az ingatlan és kárpitos működött a földszintjén, amihez képest már micsoda előre lépésnek számított, hogy 1985-ben felújítva, vendéglátói funkcióval üzemelt a ház, igaz, kellemes sétálóövezet helyett még autóparkoló vette körül. Ezekhez képest szinte már fényév távolságra állunk ma.

„A Kis Dobó tér  legmeghatározóbb épülete, valamikor lakóház, egykori Boldogi-ház (helytelenül Tury-ház), ma Szenátor-ház. A ház 1727-ben már állt. A földszint korai boltozatai megfelelnek 17- 18. század fordulóján szokásos építkezésnek, így a török utáni időkből e ház Eger egyik legkorábbi polgári építménye. Ez időtől kezdve a rác Szabó Simon házát 1815-ig – közel száz éven át – a Boldogi család birtokolta, mai emeletes, mansard-tetős alakját feltehetően Boldogi György felcser és borbély 1755 előtt építtette ki. 1815-ben árverésen eladták a házat. Új tulajdonosa 1851-ig Szvetics András városi szenátor majd 1887-ben Major Imréé, végül 1922-től Szongott Tivadaré. 1952-ben állami, jelenleg önkormányzati tulajdon. Napjainkban ebben az épületben működik Eger egyik kedvelt étterme és szállodája, a Hotel Senátor-Ház. A ház műemlék.

egrirege.hu

Fotó: Fortepan / Jakab Antal (1985)

Az éttermet eddig üzemeltető Cseh házaspár kétségtelenül magasra helyezte a lécet, amit nehéz lesz megugrania a következő vállalkozónak. A Senator-ház jövője viszont amiatt is izgalmas kérdés, mivel egy városképileg rendkívül meghatározó épületről beszélünk, aminek az elhelyezkedése miatt a funkciója is városképi jelentőségű. Éppen utóbbi miatt aggódtunk 2020-ban is, amikor a városvezetés el szerette volna adni a házat – ez a terv szerencsére meghiúsult végül.

Gondolatkísérlettel végig vettük, hogy milyen jövő várhat a házra…

  1. A legjobb az lenne, ha sikerülne egy luxuskategóriába tartozó éttermet ide csábítani. Micsoda erőt adna Egernek, ha lenne egy Michelin-csillagos étterme a főtéren!
  2. Szintén kompromisszummentes jó megoldás lenne, ha az eddigi étterem minőségének megfeleltethető új vendéglátóhely nyílna. Jó dolgunk van Egerben, lakosszámunkhoz mérten indokolatlanul sok, országos viszonylatban is jó étterem közül választhatunk, a Senator-ház is egy volt ezek közül, szép lenne, ha ugyanilyen minőséggel folytatódna a ház története.
  3. Részünkről az utolsó, még elfogadható alternatíva az lenne, ha egy magasabb nívójú nemzetközi lánc érkezne az ingatlanba. Egy Starbucks nagyjából jó minőséget kínál és nagyjából jó a megítélése, a neve továbbá arra is garanciát jelentene, hogy nagyjából rendben tartja a teraszát, javítgatja a homlokzatát.
  4. Részünkről itt léptünk át a nemvárós lehetőségek listájára. Ezek közül az első, még legkevésbé rossz megoldás az lenne, ha elvesztené vendéglátó funkcióját a földszint, és üzlet nyílna benne. Itt is vannak persze dimenziók, máshogy mutat egy antikvitás, galéria vagy kortárs design bolt, mint egy százforintos üzlet, de ez a ház akkor is vendéglátói funkcióért kiált.
  5. Következő rossz lehetőség, ha egy jellegtelen, közepes minőségű étterem nyílna a házban. A középszerűség egyszerűen nem illik Eger főterére.
  6. Ha a középszerűség nem illik, akkor mit mondjunk a rosszról?! Egy silány minőséggel játszó turistacsapda hatalmas pofon lenne Egernek ezen a helyszínen.
  7. Közeledünk a lista végéhez, az utolsó előtti pontunk az, ha a szezonra üresen maradna az ingatlan. Félő, hogy a válság miatt így is megszaporodnak majd az üres ingatlanok a belvárosban, nagyon nyomasztóan hatna, ha a legtöbbet fotózott városképünkbe is kerülne egy ilyen.
  8. A létező legrosszabb lehetőség, amit el tudunk képzelni, ha valami olcsó, gagyi dolog érkezik az ingatlanba. Rettegünk a kirakatban felhalmozott wc papír látványától, vagy egy akciós zoknit hirdető plakáttól a főtéren. Hiába csak egyetlen ingatlanról van szó, ha nem sikerül méltó funkciót találni a háznak, akkor azzal könnyedén lábon lőhetjük Eger jelenlegi, viszonylag jó megítélését.

Az önkormányzat, mint az ingatlan tulajdonosa valamelyest beleszólhat az új bérlő tevékenységébe, a piac azonban ennél kevésbé rugalmas játékos. Hiába szeretnénk luxuséttermet a Senator-házba, ha csak egy kebabos jelentkezik üzemeltetésre, akkor annyiból választhatunk, hogy üresen álljon az ingatlan, vagy beengedjük a kebabost. A labda most a vállalkozók oldalán pattog. Amit a város tehet, hogy ügyes befektetés ösztönzéssel megpróbálja jó irányba terelni a Senator-ház jövőjét.