Skip to main content
Kereskedelem

Nehezen védhető az utcai árusítás létjogosultsága

By 2023. február 2.

„A városvezetés elüldözné Eger egyik ikonikus utcai pizzázóját!” – jelent meg a hír az Egri ügyek oldalán. A történet arról szól, hogy „Mirkóczki Ádám polgármester nevében és megbízásából Kacsó János főépítész olyan felszólítást küldött (…)” miszerint településképi okból költöznie kell a jelenleg Petőfi téren standból üzemelő pizzériának.

Távol álljon tőlünk, hogy védjük a városvezetést, de ezúttal igaza van.

Az indokok előtt leszögezendő, hogy a jelenlegi városvezetésnek valóban nem erőssége, hogy szakmai alapokon hozna döntéseket, és általánosságban a helyi vállalkozók sem számíthatnak sok támogatásra tőle. Elvégre arról a vezetésről beszélünk, ami egy gazdasági válság közepén mérlegelés nélkül bezárt egy 150 férőhelyes parkolóházat a belvárosban, nehéz helyzetbe hozva ezzel az összes belvárosi kereskedőt és az összes belvárosban közlekedő, élő, dolgozó, ügyet intéző, piacon vásárló egri lakost, turistát. Viszont…

Vonatkoztassunk el a jelenleg érintett pizzázótól és tekintsünk objektíven a kérdésre. Az utcai árusításnak nincs helye Eger belvárosában.

1) Utcakép védelme

Ideális esetben a közterületeinket és épületeinket úgy tervezik meg, hogy harmonizáljanak egymással. Ha ezeket a tereket hosszú hónapokig teleszórjuk egyébként ideiglenesnek szánt díszekkel és árusokkal, akkor sikerül tönkre tennünk egy megkomponált jelenetet. Függetlenül attól, hogy tetszik nekünk az a jelenet, vagy sem, ideiglenesnek szánt elemeket csak ideiglenes jelleggel, például egy esemény erejéig jó ötlet kihelyezni.

2) Üzlethelyiségek védelme

Jelenleg sem nehéz kiadó üzlethelyiséget találni a belvárosban, és ez a helyzet várhatóan csak még rosszabb lesz a közeljövőben. Közös érdekünk, és így stratégiai célnak kell lennie, hogy először ezeket az ingatlanokat töltsük meg élettel. Könnyen belátható, hogy az utcai árusítás engedélyezésével éppen ellenkező irányba haladnánk.

3) Vállalkozók védelme

Az utcai árusítás nem méltányos azokkal szemben, akik komoly összegeket fizetnek ki saját ingatlanra vagy bérleményre, hogy abban vállalkozzanak. Örök elvárás a mindenkori városvezetéstől, hogy elsősorban ezeket a szereplőket segítse, és jogos lehet a vállalkozók felháborodása, ha olyan konkurenciát kapnak maguk mellé, aki könnyített pályán játszik.

-1) Azért semmi nem ennyire egyszerű

Messzemenőkig az utcai árusítás ellen vagyunk Eger belvárosában, de nyilván nem ennyire egyszerű a helyzet, és itt az általános ítéletből visszakanyarodunk a konkrét esetünkhöz, a pizzériához. Addig még támogatandó a helyzet, amíg kollektíven senkinek nem engedünk utcai árusítást, ebben ne legyen kivétel most sem. Ha viszont ezen a ponton véget ér a történet, akkor a parkolóház bezáráshoz hasonlóan most is csak egy faék egyszerű megoldást kapunk. Hiszen az is jogos elvárás az önkormányzattól, hogy támogassa a helyi vállalkozókat! Jelen esetben adott egy nehéz helyzeteben lévő ember, aki Egerben szeretne vállalkozni, mi több, már vállalkozik is és bizonyított, hogy jó minőséget kínál, komoly törzsvendégkört alakított ki maga körül, ergo lehet a közös érdekünk segíteni rajta. Például egy, más vállalkozók által is megpályázható támogatással üzlethelyiség bérlésére? Kétségtelen, hogy komoly szakmai feladat ideális megoldást találni, de hát nyilván nem egyszerű játék egy várost vezetni…