Skip to main content
Szabadidő

Csank János és Koltai Lajos kaphatnak idén csillagot az Érsek utcán

By 2023. március 24.

A március 30-i közgyűlés 35. előterjesztése az Érsek utcai Egri csillagok sétánya idei bővítéséről szól, érdeklődők a bejegyzésé végén letölthetik a teljes anyagot.

Bár kezdetben még háborús volt a viszonyunk a sétánnyal, mostanra már egészen megbarátkoztunk vele, olyannyira, hogy szinte várjuk is, hogy melyik évben, kik lesznek az új nevek rajta. Így, hogy jelenleg 8 csillagunk van, végre már értelmezhető egyfajta attrakcióként a kezdeményezés és nem nevettetjük ki magunkat azzal, hogy mindössze 4 embert tudunk felmutatni, akik „munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak Eger város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez”. Kétségtelen, hogy sokat kellett várni a jelenlegi állapotra, hiszen az első csillagot még 2018 novemberében avatták fel, de lényeg, hogy megérkeztünk. Boldogságunkhoz már tényleg csak annyi kellene, hogy a maradék törött csillagot is kicseréljék…

Idén két újabb csillaggal bővülhet a sétány, aki elolvasta a címet, neki nem lesz meglepetés: Csank János és Koltai Lajos nevei kerülhetnek fel az Érsek utcára. Az ötlet kezdeményezője, az Eger Sikeréért Egyesület az ünnepélyes kőletételt májusban és szeptemberben tervezi. A felmerülő költségek részbeli fedezetére az Egyesület nettó 2.500.000 Ft támogatási összeg folyósítását kéri az Önkormányzattól.

Csank János Ózdon született, 1946. október 27-én. Első egyesülete az Ózdi Kohász volt. 1972-ben került az Egri Dózsához. Játékos pályafutása során (illetve a városi futball átszervezése után az Eger SE csapatában) töltötte a leghosszabb időt. 1983-ban került az első csapathoz edzőként, amelyet aztán feljuttatott az élvonalba. A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya volt 1996 és 1998 között. Emellett számos más hazai és külföldi csapatot vezetett. Kétszer, a Váccal és Ferencvárossal bajnoki, míg a Békéscsaba csapatával magyar kupa győzelmet szerzett.

Koltai Lajos 1946. április 2-án született Budapesten. 1965-ben került a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakára, ahol Illés György tanítványa volt. 1970-ben az Agitátorok című filmmel diplomázott. 1970 óta a Mafilmnél dolgozik. Kezdetben dokumentumfilmeket készített, később 3 játékfilmben mestere, tanára kameramanja volt. Az 1970-es évek magyar operatőri művészetének egyik meghatározó alakja. Az 1980-as évektől sokat dolgozott az USA-ban, számos amerikai filmet fényképezett, tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. 1999-ben az olasz filmek legjobb operatőrének járó Donatello-díjat kapott. Ugyanebben az évben neki ítélték az Európai Filmdíj “legjobb operatőr” kategóriadíjat is. Az Oscar-díjas Mephisto (1981) operatőre. 2002-ben megkapta a Magyar Művészetért-díjat, 2010-ben pedig Prima Primissima díjas lett. 2012-ben Budapest díszpolgárává avatták. 2021 szeptemberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára. Koltai Lajos 2019-ben lett Eger díszpolgára, tevékenyen hozzájárult a város Európa Kulturális Fővárosa címért folyó projektjéhez. Több, mint 70 film és 70 év áll mögötte. Az egri származású Illés Györgyhöz való kötődése tette számára városunkat második otthonává és vállalt egyre több feladatot valamint közszereplést Eger népszerűsítéséért.”

Részlet az előterjesztésből

Kapcsolódó letöltés

Előterjesztés