Skip to main content
Szabadidő

Át kell gondolni, hogy milyen vezetést szeretnénk Egernek

By 2024. március 13.

2024. június 9. nagy napnak ígérkezik, amikor 4 és fél év után új vezetést választunk Egernek.

Ahány egri lakos, annyi értékrend, ízlés és elvárás, de most úgy tűnik, mintha valamiben mindannyian egyetértenénk: az elmúlt 4,5 év teljesítménye így és ebben a formában elfogadhatatlan volt.

A felelős megítélésében persze nincs ekkora egyetértés. Sokak szerint polgármesterünk nem tehetséges politikus, mások a képviselőinkről gondolják ugyanezt. Magunk részéről nem szeretjük a bonyolult dolgokat, ezért kollektíven mindenkire haragszunk. Hiszen bárhogy nézzük is, a maga módján minden szereplő asszisztált az elmúlt 4,5 év szégyenmenetéhez. Nem gondoljuk, hogy ne lett volna néhány tehetséges, sőt akár szimpatikus játékos is a csapatban, de az is tény, hogy talán soha nem ült még ennyi egyszerű futóbolond sem a Díszterem falai között. Csalódottságunk nem ismer határokat. Benyomásaink szerint komoly károkat szenvedett Eger az elmúlt időszak alatt, ami mellett a tanúsított színvonal is egyszerűen méltatlan volt városunk nevéhez. Nagyon időszerű, hogy átalakuljon a közgyűlés összetétele.

Eger történelemkönyvébe kívánkozó csoportkép a képviselőinkről. / eger.hu

Berecz Mátyás peches volt, hogy még rajta van a fotón, Dr. Csetneki Attila pedig megúszta ugyanezt. Itt talán még azt hitték a képviselőink, hogy egyszer büszkék lehetnek erre a csoportképre. Nem így alakult.

Anno, még a 2019-es választásra készülve összeírtuk, hogy miket tartunk a legfontosabb problémáknak Eger életében, amikre megoldást szeretnénk kapni az új vezetéstől. Most, hogy lassan véglegessé válik a polgármesteri székért versenybe szállók névsora, ideje ismét összeszedni, hogy milyen szempontok alapján voksolunk majd júniusban. Korábbi listánkat visszanézve félelmetes, hogy nemhogy kihúzni kellene elemeket, de helyette csak tovább bővült a felsorolás. Döntsünk megalapozottan, hogy kikre bízzuk városunk jövőjét!

Népességcsökkenés

A Magyarország egészét érintő népességcsökkenés Egerben is probléma. A helyzet egyelőre nem drasztikus, de a probléma folyamatosan mélyül. A szülések számát helyi szinten megnövelni aligha könnyű feladat, a kiköltözések számának csökkentése és/vagy a beköltözések számának további növelése viszont a leendő városvezetésre vár. Fontos szempont lesz a voksolásnál, hogy melyik jelölt-milyen megoldási javaslattal él, mennyire tekinti összetettnek a problémát. Egy új ifjúsági klub nyitása tartja Egerben a fiatalokat vagy egy átgondolt lakáspolitika? Vonzzunk Egerbe új munkaerőt, de milyen összetételűt és milyen létszámban? Egymás lejáratása helyett az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre várnánk inkább a jelöltek megoldási javaslatait.

Leromlott állapotú utak és belvárosi épületek

A belvárosi középületek többsége nagyjából jó állapotban van, a lakóházaknál viszont más a helyzet. Az Eger hangulatát adó, szűk utcákon sorakozó történelmi házak évek óta egyre-másra omladoznak. Egy átfogó, drasztikus beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy megmaradjon a belváros értéke. Egyre halaszthatatlanabb egy program, mely támogatja az épületfelújításokat, és ha ez kevés, kötelezi az érintett házakat a rekonstrukcióra. Ennek megvalósítása komoly munka, viszont mellőzhetetlen feladat lenne, amire szívesen hallanánk stratégiai terveket. Ezt követően jöhetnek persze a külvárosi részek is, amíg viszont az Eger arculatáért leginkább felelős városmaggal nem sikerül mit kezdeni, aligha várhatunk csodákat. És akkor még ott vannak az útjaink, amik valahogy csak nem akarnak javulni az évek során. A probléma több esetben túlmutat a város hatókörén, hiszen adott utak nem Eger kezelésében állnak, de ez sovány vigasz a helyben közlekedőknek és hát mégiscsak, pont az ilyen, nehezen megoldható feladatok elvégzésére választjuk meg a képviselőinket, polgármesterünket.

Városmag funkciójának rendezése

Eger előző vezetésénél még azt sérelmeztük, hogy rendelkezéseik során úgy tekintettek a történelmi városmagra, mintha ott a lakófunkció lenne az elsődleges és csak ezután következtek a szolgáltatók igényei. Itt még nem gondoltuk, hogy lehet tovább rontani a helyzetet. A jelenlegi vezetés továbbra sem kedvez jobban elődjénél a szolgáltatóknak, sőt, emlékezzünk csak rá, amikor sikerült fél évre bezárni a belvárost kiszolgáló parkolóházat. Ezzel párhuzamosan viszont megjelent még egy új, már a jelenlegi vezetéshez köthető trend is, ami a főtéri rendezvényeket érinti. Az utóbbi években elszaporodtak a nívótlan, falunapokat idéző és alacsony fizetőképességű vendégeket vonzó retró koncertek a Dobó téren. Érthetetlen, hogy a városvezetés miért költ közpénzből ilyen vitatható színvonalú eseményekre, hogy mit gondolnak, mivel szolgálják ezek a koncertek a belváros kereskedőit, Eger turizmusát és a lakosok érdekét, vagyis azokét, akik a program fedezetét beadták a nagy közösbe. A méltatlan helyzetet tovább fokozza, amikor a koncerteket hangos, éjfélig tartó diszkó követi a Dobó téren, avagy Magyarország egyik legszebb terén, városunk fő szimbólumán. Az a benyomásunk, mintha Eger jelenlegi vezetése nem tudna különbséget tenni egy belvárosi rendezvénytér és egy fesztiválhelyszín / diszkó között. Addig példásan ismerik fel az igényeket, hogy jó, ha Eger főterén élet van, mely felismerést a következő vezetésnek is jó lenne tovább vinni, viszont az ide szervezett események minőségét és hangerejét elengedhetetlen lesz a jövőben gyökeresen újragondolni – feltéve, ha nem szeretnénk lezülleszteni Eger belvárosát és a városunk turizmusát.

Erős gazdaság

Mindenkori fontos feladat Eger gazdaságának erősítése, hogy a város minél több és minél stabilabb lábon álljon. Egy hihetetlenül összetett, komoly tervezést és stratégiai gondolkodásmódot igénylő területről van szó, amihez nem is feltétlenül Eger polgármesterének kell a legjobban értenie – vannak erre kiváló szakemberek. Az új polgármesterünktől azt várjuk el, hogy vegye magát körbe ilyen kiváló szakemberekkel és nem mellesleg, rendelkezzen olyan lobbierővel, ami a megalkotott terveket valósággá is tudja változtatni. Szeretnénk látni, hogy Eger első embere távlatokban tud gondolkozni és regnálását követően is foglalkoztatja Eger jövője.

Szakértelem, felelősségvállalás

Az utóbbi időben kicsit belefáradhatott az egyszeri egri lakos a kifogásokba, hogy mit-miért nem lehetséges megoldani Egerben. Olyan, mintha polgármesterünk és képviselőink elhitték volna, hogy csodás személyük miatt választottuk meg őket pozíciójukra és nem pedig azért, hogy mérhető eredményekkel előrébb mozdítsák városunk ügyeit. Valószínűleg nehéz együtt dolgozni a jelenlegi polgármesterünkkel, de ha egy képviselő úgy érzi, hogy kevés a tudása ehhez a feladathoz, akkor kötelessége lemondani és átadni a helyét másnak. Azt is elhisszük, hogy polgármesterünknek sem volt könnyű dolga a képviselőinkkel, de a helyzet az ő esetében sem különböző. Az önmagában nem eredmény, hogy kibírták együtt az elmúlt 4,5 évet, pedig most többen is mindössze ennyit tudnak felmutatni a közgyűlés tagjai közül. Az eredményességet persze már csak utólag tudjuk megmondani, de az új polgármesternél és képviselőinknél a személyük és eddigi életútjuk azért jó kiindulópont lehet. Nem kell mindenkinek mindenhez értenie, de azért minimum a saját szakterületükön legyenek kimagaslóak azok az emberek, akikre Eger irányítását bízzuk. A közgyűlésben jelenleg ülnek olyanok, akikre jó eséllyel nem lehet rábízni összetettebb feladatot egy padfestésnél. Ne sajnáljuk az időt, ássuk bele magunkat az új jelöltek eddigi eredményeibe és csak olyanokra bízzuk Egert, akiknél elégedettek vagyunk a látottakkal!

Írjuk össze saját szempontjainkat és figyeljük a következő hónapokban, hogy melyik jelölt, mire kínál megoldási javaslatot! Döntsünk megfontoltan 2024. június 9-én!