Skip to main content
Fejlesztés

Elkészült a zsinagóga külső felújítása

By 2021. június 3.

A szerdán közzétett, egri fejlesztéseket összegyűjtő listán a zsinagóga 110 millió forint értékű felújítása is befejezett munkaként szerepelt. Az épület a maga csendességében valóban megszépült mostanra, az utcai homlokzat gyakorlatilag teljesen készen van, a Céhmesterek udvar felől még vannak ugyan állványok, de valószínűleg már azok se sokáig, utána pedig mindössze a parkosítás marad hátra a Kossuth Lajos utca felőli apró területen.

Az épület nagyon szép lett. Az egykori sárga színt szürkés zöldes festés váltotta, most már gyönyörűen érvényesül a homlokzat díszítése is. Cserében, hogy a zsinagóga már ennyire jól néz ki, a szomszédos ház tűzfala legalább ugyanennyivel csúnyábbnak hat, pedig nem történt rajta egyébként változás. A belső tér készültségéről, és az átadás dátumáról egyelőre még nincsen hír.

„A beruházásnak köszönhetően – a részleges akadálymentesítés mellett – új helyre kerül a galéria bejárata és fogadótere, valamint a felújítást követően az épület egyaránt alkalmas lesz állandó és időszakos kiállítások megrendezésére, professzionális és amatőr művészek szellemi műhelye lehet, ugyanakkor lehetőséget teremt szabadidős-, turisztikai-, múzeumpedagógiai- és közösségi rendezvények, koncertek, szakmai workshop-ok megvalósítására is.”

A Vár 2020. decemberi közleménye / link