Skip to main content
Fejlesztés

Átnéztük Mirkóczki Ádám fejlesztési listáját

By 2021. június 3.

A városvezetés egyre hangosabb recsegése-ropogása mögött úgy tűnik, hogy Mirkóczki Ádám megpróbálja visszaépíteni, amit még vissza lehet, szerdai facebook bejegyzésében a polgármester hosszasan sorolja a vélt, vagy valós városfejlesztési eredményeit. Bár az elemek egy része még az előző vezetés érdeme, megint csak néhány pedig a minimálisan elvárható városfenntartási feladatokhoz tartozik, az kétségtelen, hogy a lista ezektől függetlenül is, valóban impozánsra sikerült. Főleg az őszi, egy éves összefoglalóhoz képest. Mutatjuk, hogy mi történt meg eddig, és mi várható ezután Egerben.

Kezdjük a furcsaságokkal, visszautalva a linkelt őszi listára. Az azon szereplő elemek közül alig látható valami az új összesítőn, nincs szó a Lenkey-házról, a Csiky Sándor és Maczky Valér utcák csapadékvíz elvezetésének második üteméről, a Kossuth Lajos utca déli oldalának felújításáról, sem a négyévszakos jégpályájáról. Ha ezek szándékosan lettek lehagyva, akkor az vet fel kérdéseket az új ígéretek hihetőségével kapcsolatban is, de ha csak azért nem kerültek fel a listára, mert már nem fértek volna el rajta, akkor nyilván könnyedén megbocsájtható a helyzet.

Szép-bástya támfal állagmegóvás és teljes helyreállítás 80 millió forintból valósul meg.

Örömteli, hogy visszaépítik a leomlott bástyát, de nehéz erre érdemként tekinteni. Elég szomorú szint lenne, ha annyi lett volna a megoldásunk rá, hogy csak lezárjuk a látogatók elől Eger egyik legfőbb attrakcióját.

Munkásszálló kivitelezés a Kistályai úton 290 millió forintból valósul meg.

A fejlesztést a választások előtt még ellenezte Mirkóczki Ádám, de ahogy polgármester lett, megbékélt vele, így már épül az új szálló az Ipari parkban. Ez nekünk, egrieknek azért kiemelten fontos hír, mert még réges-régen volt olyan elképzelés is, hogy a munkásszálló a Mátyás király úti, egykori Mezőgazdasági iskola épületébe kerülne. Szerencsére nem így lett, helyette most úgy tűnik, hogy az egyetem alakít majd ki itt kollégiumot – azért ez sokkal barátságosabb ötlet.

Strandétterem elbontása 10 millió forintba került.

Itt írtunk korábban a munkáról, ha nem fa bódékat pakolnak ki az étterem helyére, akkor egy boldog történetről beszélhetünk.

150 millió forintos összberuházás az Érsekkertben (új kondipark+ új játszótér+új rekortán pálya).

Ez az egyik kedvencünk. Az Érsekkert egy hihetetlenül jó dolog Eger életében, még úgy is, ha Szmrecsányi Lajos Érsekkertnek kell hívni. Minél ügyesebben hasznosítjuk szabadidős célokra ezt a parkot, annál vonzóbb hellyé válik, és vele együtt egyre szerethetőbb lesz maga Eger is. A kondipark is jó, a játszótér is jó lesz, de az igazi nagyágyú a futókör lesz, hajrá!

110 millió forintos géppark fejlesztés, megújítás a Városgondozásnál a korszerűsítés és minőségi szolgáltatás nyújtás érdekében.

Kívülről nézve nehéz megítélni, hogy mi a baj a Városgondozással, de hogy valami van, az tény. Ha ezen a géppark fejlesztése segíthet kicsit, akkor az már fél siker. Hátha beszereznek valami pöpec kis eszközt a patakmeder tisztítására is, mondjuk egy rozsdamentes ásót az OBI-ban. A Végvári vitézek terénél eső nélkül is állandó jelleggel elönti a patak a kerékpárút híd alatti részét, valószínűleg áradáskor megtelt hordalékkal a meder. (* A bejegyzés megjelenése után Komlósi Csaba képviselő szólt, hogy már Ő is jelezte a problémát a patakmederrel kapcsolatban, aminek így folyamatban van a megvizsgálása / megoldása).

Elkészült és átadásra került a Nagypréposti palota 464 millió forintból.

Szép lett, igényes lett, sok ilyet még Egerbe!

Elkészült a Zsinagóga épülete is, mely 110 millió forintból újult meg.

Szép lett, igényes lett, sok ilyet még Egerbe!

A Széchenyi utcai közvilágítást nagyjából 14 millió forintból került felújításra.

Vagy mi nem ismerünk valami fontos részletet, vagy ez a történet tényleg egy kisebb tragédia. 14 millió forint nekünk nagy összeg, de egy Eger méretű város költségvetésében azért elég csekély szám. Ha ennyi kellett hozzá, hogy ne legyen esténként sötétben a fő (!) utcánk fele, akkor azért jogosan merül fel a kérdés, hogy az előző vezetés tényleg miért nem kezdett ezzel eddig valamit?! De a folytatás sem jobb, mert elmondás szerint hasonló a helyzet a Bajcsy-Zsilinszky utcán és a Kracker udvarban is, amit pedig szintén csak később terveznek majd megjavítani, ha lesz rá pénz. Közvilágításra. Egerben. 2021-ben.

Megújult a felnémeti Kovács Jakab utcai híd.

A közvilágítás esetéből kiindulva végülis tekinthetjük eredménynek a felújítást, mert az is lehetett volna a megoldás, hogy pár évig úszniuk kellett volna a felnémetieknek.

Tárgyalást folytattam, hogy az EMMI által nyújtott 240 millió forintos támogatás mellé a színház plusz 100 millió forintot kapjon a minisztériumtól.

Nem ismerjük a részleteit, hogy ez mennyire politikai kérdés, hogy de hogy nem városfejlesztés, az biztos, ezért hagyjuk is.

Két héten belül indul a Kertész utcai beruházás (útburkolat, közmű csere, stb.) 1,5 milliárd forintból.

Idegőrlő időszak lesz ez az arra közlekedőknek, de ha elkészül a munka, várhatóan érdemben javul majd a szakasz minősége és használhatósága. 2017 óta ismerjük a terveket, az első kapavágás június 14-én várható.

Az Egészségház utcai csapadékvíz hálózat hamarosan elkészül (270 millió forint).

Persze semmit nem szabad elsietni, de az Egészségház utca talán már nem ez a kategória. 2018 óta dolgoznak a szakaszon, szépen-lassan talán tényleg jó lesz, ha elkészül.

Létrejött 2 új ovifocipálya. (32 millió forintos beruházás)

Helyes.

Hamarosan 6 db új elektromos busz áll szolgálatba a városban a Volánnal közös pályázat eredményeként.

Talán ez lesz az első polgármesteri ígéret, ami megvalósulhat. Eger közösségi közlekedése tragikus állapotban van, egyre kevesebbek számára jelent alternatívát, ezért egyre kezelhetetlenebbé válik a város autós forgalma is. Kis cseppet jelent a tengerben ez a 6 új elektromos busz, de mindenképp előrelépés és komoly minőségbéli javulás.

Gyakorlatilag elkészült az új Parkolóház az uszodával szemben 1,4 milliárd forintból.

Kíváncsian várjuk az új, 250 férőhelyes jövevényt, egyrészt a megjelenése miatt, másrészt pedig a használhatóságáért. Ha jól sikerül, és könnyen, kényelmesen, biztonságosan közlekedhető lesz, az érdemi bővülést jelent majd a fürdőnegyed és a szomszédos lakótelep parkolókapacitásában.

A Modern Városok Program keretében valósul meg egyrészről a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ (6,3 milliárd forint áll rendelkezésre), másrészről a Vármúzeum felújítása. (3,5 milliárd forint) A műszaki tartalmakat hosszú egyeztetések során sikerült átdolgozni.

Amennyire átlátható működést ígértek még választáskor, végül annyira zárt ajtók mögött történik minden. Szerencsés lenne, ha tudhatnánk, hogy mit jelentenek ezek az átdolgozott tervek. Az mindenesetre jó hírnek tűnik, hogy valamilyen formában talán mégis lesz Úszó és Vízilabda Központunk, még ha az őszi beszámolójában ezt elúszni (lol) látta is a polgármester.

Sok év után elkezdődik a Grőber temető kerítés falának rekonstrukciója.

Az ilyen fejlesztéseket azért nehéz komolyan venni. Megjavítja a város a Grőber temető kidőlt kerítését, a munka 10 millió forintba kerül. Ez bármelyik hevesi zsákfalu éves költségvetésében jelentős stratégiai döntésnek számítana.

Június közepén elkezdődik az IFI Pont felújítása.

Említettük már azokat a fejlesztéseket, amiket nehéz komolyan venni? Erre az irodafelújításra 5 millió forintot szánnak, ami biztos jó lesz, de nem ezzel fogja beírni magát Eger történelemkönyvébe a vezetés.

A Szala városrészben: árok tisztítása, profilozása 1,5-2 millió forintból + vis major alapból híd rekonstrukció következik.

Fokozzuk a komolyan vehetetlen eredményeket, ez nem érdem, hanem feladat, fura dolog beleírni ebbe a listába.

Megújult a Lajosvárosi Gondozási Központ.

Nem hallottunk még erről a fejlesztésről, de biztosan szükség van rá.

A Laktanya önkormányzati kézbe kerül, megújul a volt mezőgazdasági iskola épülete.

A Mezőgazdasági iskoláról már írtunk korábban, a laktanyától pedig borzasztóan félünk, attól függően, hogy mi lesz itt. Lakópark? Oké. Bármi új funkció? Hát attól függ, hogy mi ez az új funkció, de alapból oké. Átköltöztetünk különböző hivatalokat, csak azért, mert szeretünk költöztetni? Nem oké. A legutóbbi ismert tervek arról szóltak, hogy ide jöhetne a földhivatal és a munkaügyi központ. Ahogy régebben is írtuk, „a földhivatal és a munkaügyi központ is könnyen megközelíthető belvárosi helyen működik jelenleg, életszerűtlen lenne ezeket kirakni egy kertvárosba. Ugyanígy kérdéseket vet fel, hogy akkor mi lenne a jelenleg ezeknek otthont adó ingatlanok további sorsa. Mert ha már választani kell, hogy a belvárosban, vagy a külvárosban álljon üresen egy hatalmas épület, akkor városképileg nyilván ebből is a külváros a kisebb rossz.”

Elkezdjük a termálhő hasznosításának kidolgozását, pályázati előkészítését a Vízmű Zrt. szakembereivel.

Régóta ismételt, és kívülről nézve abszolút támogatandó elképzelés lenne. Nem tudjuk, hogy miért várat magára ennyit, ráadásul még most is csak a hasznosítás kidolgozását kezdenék el. Mindegy, de hátha tényleg elindulunk ebbe az irányba végre.

Döntés-előkészítési tanulmány készült egy lehetséges nemzetközi reptér megvalósításához.

Szó volt már olyan fejlesztésekről, amiket nehéz komolyan venni. És tény, hogy egy nemzetközi repülőtér mindenképp grandiózusabb egy szalai ároktisztításnál, de hát azért na. Persze legyen így, és merjünk nagyot álmodni, de a magunk részéről jobban örültünk volna, ha inkább az intermodális csomópont jelent volna meg a fejlesztési ígéretek között, mert ez például sehol nem szerepel.

Teljes közvilágítás rekonstrukció tervezése kezdődött meg, költséghatékony LED-re váltás érdekében.

Legyen így és hajrá hozzá!

„Eger 2021-36” fejlesztési stratégiai program kerül kidolgozásra, amelynek legfőbb célja a lakosságmegtartás.

Az Egerinfo-n azt írják a stratégiáról, hogy a polgármester állította össze. Nem kérdőjelezzük meg, hogy Mirkóczki Ádám tényleg mindenhez ért, de megnyugtatóbb lenne, ha az ilyen kérdések mögött szakembereket is látnánk. Nem feltétlenül a polgármester helyett, csak legalább mellette. És persze az is jó lenne, ha közzé tennék ezt a stratégiát. Az irány ettől függetlenül jónak tűnik, „a stratégia legfőbb célja a lakosság megtartó erejének növelése” – ez valóban a legfontosabb célok egyike ma Egerben.

Június közepétől minden pénteken és szombaton indul az éjszakai fürdőzés.

Nyáron újabb grill és a barbeque gasztroprogrammal bővül a Vár kínálata.

Az EB-re szurkolói zónát alakítunk ki a Végvári vitézek terén, ahol egy 24 négyzetméteres kivetítőn lehet majd követni a mérkőzéseket.

A lista végére három esemény is került. Nem egyértelmű, hogy hogyan kapcsolódnak a fejlesztésekhez és beruházásokhoz, de mindegy, jó tudni róluk, hogy ezek is lesznek idén Egerben.