Skip to main content
Közlekedés

Szigorítana a kedvezményes buszbérletek vásárlásán a városvezetés

By 2022. január 7.

Annyiszor foglalkoztunk már a közelmúltban Eger átalakuló buszközlekedésével, hogy akár egy közlekedési blog is lehetnénk, de mit lehessen tenni, ha egyszer mindig van újabb és újabb fejlemény a témában.

Az eddigi pozitívumok után (miszerint már a Google és egy alkalmazás is tervez a helyi menetrenddel), most egy egészen meglepő és már-már abszurdba hajló fordulat következett: a városvezetés az 1 000 forintos helyi bérletek értékesítésének szigorításáról tárgyalt a Volánnal. Merthogy! A kis sunyi népség állítólag visszaélt ám a kedvezményes bérletekkel…

A helyzet egyszerű, eddig ugyanis Katzky Márton halmajugrai lakos is könnyedén vásárolhatott magának kedvezményes egri bérletet, hiszen a kasszánál az 1 000 forinton kívül semmit nem kértek tőle. Nem így ezután, a tárgyalások következtében ugyanis Mártonunknak már személyi igazolványt és lakcímkártyát is mutatnia kell a jövőben.

A történet elég sok sebből vérzik. Mert bár lehet ezt furcsállni, de ma buszra és vonatra is bárki-bármikor-bármilyen jegyet vásárolhat elővételben az országban. Ha ez a hobbink, simán gyűjthetünk például diákoknak szóló 50%-os kedvezményű jegyeket otthon, de legvadabb esetben akár ismerősünket is meglephetjük ilyenből néhánnyal. A kasszást mindössze annyi érdekli belőlünk, hogy kifizessük az árat, aztán, ha esetleg fel is szeretnénk majd használni a gyűjteményünkből egy darabot, akkor a jegyvizsgáló eldönti, hogy jogosultak vagyunk-e az akcióra. Ez azért alakult így, hogy például egy anyuka is könnyedén megvehesse iskoláskorú gyermekeinek a bérleteket. Na nem Egerben! A szigorítást követően nálunk az egész családnak egyszerre jelen kell lennie a vásárláskor. Ettől függetlenül az ellenőr persze ugyanúgy el fogja kérni buszozáskor a személyit és lakcímkártyát.

A városvezetés arra is megkéri a lakosokat, hogy bár jelenleg (még?) elérhető online is a kedvezményes bérlet, de lehetőleg ne így vásároljunk belőle. Arra nem tértek ki, hogy miért ne. Fuck 2022, fuck digitalizáció – tette hozzá gondolatban az ötletgazda.

És bár minden logikával szembe menne, éppen lehetne ez a bérlet egy szent papír, melyet csak egri kéz érinthet meg, Katzky Márton költözzön ide, ha ennyire kell neki belőle! De nincs már ehhez kicsit későn?! A sorok gépelésekor január 7-et írunk, az előző évben vásárolt bérletek a mai napon járnak le. Aki vissza akart élni a papírfecnikkel, ő az elmúlt egy hét alatt kisebb talicskányi mennyiséget vásárolhatott belőlük.

Az 1 000 forintos kedvezményes bérletek rengeteg kérdést vetnek fel, leginkább finanszírozási oldalról, de alapvetően jó lenne az irány és egy örömteli kezdeményezésről beszélhetünk. Annyira kár ezt elrontani ilyen bénázásokkal egy héttel az indulás után.